Is dit voor mij de juiste cursus?

Wanneer je een cursus gaat volgen dan wil je natuurlijk ergens terecht komen die aansluit op jouzelf. Op het gebied van creativiteitscursussen zijn er veel richtingen van zeer traditioneel tot 'doe maar waar je zin in hebt'.


Het is belangrijk dat wanneer je beter wilt worden in schilderen, je les krijgt van een professional met kennis van zaken en niet van -hoe goed bedoeld ook- iemand die het als hobby er bij doet.

Om je in deze cursus thuis te voelen, is het in ieder geval belangrijk dat je een 'Open Mind' hebt om je idee├źn, smaak en mogelijkheden op een vrije en ongedwongen manier te kunnen onderzoeken.
Dat is in principe het enige vereiste om deel te kunnen nemen. Verder hoef je,vooral als je net begint, echt he-le-maal niets te kunnen.

James Whistler - The Thames

Hoe ziet een les er ongeveer uit?
Een les duurt twee uur met halverwege een korte 'pauze'. Deze vormt soms 'een onderdeel' van de les. We bekijken dan via een beeldscherm het werk van een bekende kunstenaar of kunststroming. Je leert namelijk beter schilderen door ook naar het werk van goede kunstenaars te kijken.

Soms wordt er echter gewoon gezellig koffie en taart gegeten, de sfeer is ontspannen maar het is geen 'gezelligheidsclubje/oude jongens krentenbrood'.

Met welke materialen kan er worden gewerkt?

Het maakt in principe niet uit welk materiaal je gebruikt. Er wordt in de lessen gewerkt met zowel acryl- als olieverf, op zeer kleine tot zeer grote formaten, abstract en figuratief, op papier of op doek, modern of meer traditioneel.
De cursus richt zich dus inhoudelijk niet op een bepaalde stijl of methode.

Werk je al met olieverf?

Om de verf te verdunnen mogen alleen liquin en het reukloze gamsol in de les gebruikt worden. Aan het eind van de les mag je wel je kwasten schoonmaken met gewone terpentine.

Zo blijft de les toegankelijk voor mensen die voor een al te sterke verflucht allergisch zijn en is de lucht voor iedereen schoon, gezond en fris!

kleurenleer, is dat nu nog echt
belangrijk of, iets meer een ding
uit het verleden?
Is er een mogelijkheid om een proefles te volgen of komen kijken?

Een eenmalige proefles is een te kort moment om een beeld te krijgen hoe de lessen er uit zien. Het is dus niet mogelijk om zomaar een les mee te doen. Wel is er een introductiecursus is van 5 lessen. Je krijgt dan een goed beeld hoe de lessen worden gegeven. In de les komen kijken is niet mogelijk, sommige cursisten vinden het namelijk minder fijn als ze bezig zijn terwijl er zomaar iemand mee komt kijken.Kan ik gemiste lessen inhalen?

Vrijwel iedereen mist wel eens een les en, als je -door wat voor reden dan ook- meerdere lessen moet missen dan is dat natuurlijk jammer!
Soms is er ruimte om op een andere avond of ochtend in te halen. Dat is echter mede afhankelijk van hoe vol dat andere dagdeel is. Is het vol, dan wordt inhalen soms lastig.
Je schrijft je dus in principe in voor een periode en niet voor het aantal lessen. Hou er ook rekening mee dat eventueel in te halen lessen niet in een nieuw seizoen kan worden gedaan.
Maar!, ik kijk natuurlijk altijd of het mogelijk is maar, er is dus geen garantie dat het altijd kan.

Wat kost het?

312 voor een reguliere cursus van 15 lessen (zelf materiaal meenemen).
159 voor de introductiecursus van 5 lessen inclusief materiaal.
(Zoals met alles zijn er prijsverschillen. Op de CKC site zie je ook een aantal 'goedkope' mogelijkheden om te schilderen. Dit zijn echter geen cursussen maar vriendengroepen die met elkaar bezig zijn zonder dat er echt les gegeven wordt).

Ik ben te laat met inschrijven, kan ik alsnog meedoen?

Mocht een cursus niet volledig bezet zijn, dan is er een soms mogelijkheid om wat later alsnog mee te doen. Bedenk wel dat je dan nog steeds het volledige cursusbedrag moet voldoen, onder de noemer 'gelijke monniken gelijke kappen' wordt er dus geen korting verleend voor de gemiste eerdere lessen.

Waar kan ik het vakantierooster vinden?

Hier; https://www.ckc-zoetermeer.nl/default/vakanties
(De cursus volgt in principe de schoolvakanties zoals ze in Zoetermeer zijn bepaald).

Waar wordt de cursus gegeven?
De cursus wordt gegeven bij het CKC in Zoetermeer. Het lokaal heeft ezels en er is opslag voor je schilderijen.
Er is een lift als je slecht ter been bent of niet van traplopen houdt en, er is ruime mogelijkheid tot parkeren in de directe omgeving.

Ik kom niet uit Zoetermeer, is dat een probleem?
Het CKC is er voor iedereen, geen probleem dus als je niet uit Zoetermeerder komt, cursisten komen ook uit Den Haag, Rotterdam (het noordelijke deel), Berkel, Nieuwerkerk, Capelle, etc.etc.

Wat is het verschil met de lessen bij de SKVR in Rotterdam?
Er is geen weinig verschil met betrekking tot de inhoud van de lessen. In Rotterdam duurt een les 2 1/2 uur, in Zoetermeer 2 uur. Verder is de cursus in Zoetermeer iets goedkoper maar iets korter.


Henri Matisse - goudvissen

Back to Top